Hőszivattyú

A hőszivattyúról

Ez a berendezés a környezet energiáját hasznosítja. a hőforrás hőjét alacsonyabbról magasabbra emeli. Ezzel a technológiával fűtésre és hűtésre egyaránt lehetősége van. A hőszivattyút mindig az adott feladatra kell kiválasztania. Tervezéskor kell Önnek átgondolnia lehetőségeit a bekerülési költségek tekintetében, figyelembe véve a későbbi megtakarítást is.

Előnyei:

  • energia hatékonyság, magasabb komfortérzet
  • hűtés és fűtés megvalósítható egy rendszerrel
  • kevesebb káros anyag kibocsátás, megújuló energia felahsználás
  • gázhálózat nélkül is megvalósítható

A hőforrások szerint 3 féle rendszert különböztetünk meg:

A levegőből nyert hő

Bár a legkönnyebb hozzáférnünk, mégsem a legideálisabb az állandó ingadozás miatt. Ráadásul akkor tud Ön  a legkevesebb hőt kinyerni belőle, mikor a legnagyobb szüksége lenne rá, a fűtési szezonban.

A kútvízből nyert hő

Állandó 10-14˛°C körüli talajvíz ideális hőforrás, de nem mindenhol található meg. A hőfok stabilitása jelentős megtakarítást eredményezhet akár fűtésről vagy hűtésről van szó. Hátránya, hogy legalább 2 kút szükséges hozzá, ami többletköltséget jelent.

A talajból nyert hő

A föld belsejében található hőt használjuk a 60-100 méter mélyen levő talajszonda segítségével. Nagyon ideális, mert ebben a mélységben már szinte állandó hőmérsékletet találunk, így magas hatásfokkal tudjuk hasznosítani azt.

Ha pedig a földbe 1-1,5 méter mélyen fektetett talajkollektort, “hőkosarat” választjuk, a föld felső rétegében található hőt vonjuk el. Ez a hőingadozás valamivel kisebb, mint a levegőből kinyert hőenergia esetén.


Vezérlése

Magának a gépnek az üzemeltetéséhez szükséges szabályzót a hőszivattyú tartalmazza. Ebben az esetben is, ha bonyolultabb fűtés, - hűtésrendszer van a házban, esetleg fontos a szeparálás, indokolt az egyedi automatika.