Napkollektor

Napkollektorokról

A napsugárzáshoz kapcsolódik, amit többféleképpen is tudunk hasznosítani.

Egyik lehetséges eszköz a napkollektor, ami a napsugárzást elnyeli és hővé alakítja át. Az így keletkezett hőenergiát Ön fűtésre, melegvíz készítésre vagy akár medence fűtésre is fel tudja használni.

A beruházás költsége függ a rendszer céljától és méretétől. Általánosságban elmondható, hogy egy helyesen méretezett rendszernél a megtérülési határidő 5-10 év. Ha környezet védelmében Ön átmenetileg többletköltséget vállal, egy jól működő, hosszú távon energia megtakarítás eredményező megoldást kap.

A napkollektor szabályző egyszerű esetben, könnyen beprogramozható.  Bonyolultabb gépészeti kialakításnál (melegvíz, fűtés rásegítés, medence fűtés stb.) már célszerű a programozáshoz szakember segítségét kérni. Gyakran ez már a gépészek kompetenciájába nem tartozik bele.

Melegvíz napkollektorral

Átlagos időjárási viszonyok mellet, éves viszonylatban a szükséges melegvíz akár 60%-át is előállíthatjuk. A napközben előállított melegviz jól szigetelt tárolóban van a felhasználásig.

Medence fűtése napkollektorral

A medence üzemeltetése jelentős költségekkel járhat. Kényelmesen csak akkor használhatja, ha fűtése  megoldott. A kültéri medencék esetében ez főleg nyáron aktuális, amikor bőven rendelkezésre áll a napütés.

Fűtés rásegítés napkollektorral

Az energia költségek nagy részét teszi ki télen a fűtés, ráadásul ilyenkor a napsütés is kevesebb. Viszont a tavaszi és őszi hónapokban akár a fűtés 100%-a is megoldható ezekkel a rendszerekkel.és természetesen a téli hónapokban is hozzájuthatunk hőenergiához.


Vezérlése

A napkollektor szabályzó egyszerű esetben, könnyen beprogramozható.  Bonyolultabb gépészeti kialakításnál (meleg víz, fűtés rásegítés, medence fűtés stb.) már célszerű a programozáshoz szakember segítségét kérni. Gyakran ez már a gépészek kompetenciájába nem tartozik bele.